Το χλώριο είναι ένα ισχυρό ερεθιστικό για όποιον έχει έκζεμα ενώ μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το χλώριο που χρησιμοποιείται στις πισίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος έως και έξι φορές.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αερομεταφερόμενες χημικές ουσίες, όπως το χλώριο από τις πισίνες και οι ενώσεις που βρίσκονται σε προϊόντα καθαρισμού, έχουν αυξήσει κατά πέντε φορές τις αλλεργίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.
Τα μωρά που κολυμπούν σε πισίνες κινδυνεύουν από το άσθμα περισσότερο, επειδή οι πνεύμονές τους αναπτύσσονται ακόμα και μπορεί να καταπιούν το χλωριωμένο νερό.
Μια μελέτη σε 50 αθλητές, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι οι κολυμβητές στην ομάδα είχαν φλεγμονή του πνευμονικού ιστού, με εκείνους που πέρασαν τον περισσότερο χρόνο στην πισίνα να εμφανίζουν μεγαλύτερες βλάβες.
«Αν θέλουμε πισίνες μας να είναι καθαρές και υγιεινές, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε με ένα ισχυρό απολυμαντικό για να τις κρατά απαλλαγμένες από βακτήρια», τόνισαν οι επιστήμονες.
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να λυθεί αυτό το φαινομενικά άλυτο πρόβλημα , με την αντικατάσταση των χημικών καθαρισμού, όπως το χλώριο και το βρώμιο, με αέριο όζον. Η άντληση όζοντος μέσα στο νερό, αντιδρά αμέσως με τις προσμείξεις και δρα ως κροκιδωτικό, δηλαδή, αφήνει τους ρυπαντές να παραμείνουν σε μια κατάσταση αναστολής, έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από τη διαδικασία φιλτραρίσματος του νερού - χωρίς να παράγουν δερμο-ερεθιστικά υποπροϊόντα.
Αυτό το σύστημα καθαρισμού είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, αποτελεσματικό και είναι πολύ φιλικό προς το δέρμα.