H παρακεταμόλη , ένα κοινό παυσίπονο που χορηγούν οι γιατροί στις οξείες φάσεις του πόνου στη μέση φαίνεται να μην βοηθά τους ασθενείς στην μείωση του πόνου και στην γρήγορη ανάρρωσή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι το δημοφιλές αναλγητικό δεν υπερέχει του εικονικού φαρμάκου στην επίτευξη της ανάρρωσης από τις κρίσεις οσφυαλγίας ή δεν μειώνει την ένταση του πόνου, βελτιώνοντας την λειτουργικότητα, τον ύπνο ή την ποιότητα ζωής του ασθενή.
Παρά τις διεθνείς συστάσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση παρακεταμόλης για την ανακούφιση της οσφυαλγίας, δεν υπάρχουν υψηλής ποιότητας αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι λειτουργεί θεραπευτικά το παυσίπονο, σύμφωνα με τους ερευνητές της Αυστραλίας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.652 άτομα που υπέφεραν από οξύ πόνο στη μέση. Με τυχαία επιλογή τους χορήγησαν, είτε παρακεταμόλη για τέσσερις εβδομάδες σε κανονική δοσολογία τρεις φορές την ημέρα ή ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε ασθενούς ή εικονικό φάρμακο. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης ιατρική συμβουλευτική, ενώ ετέθησαν υπό παρακολούθηση για τρεις μήνες.
Η μελέτη διαπίστωσε μικρή διαφορά στον αριθμό των ημερών που χρειάστηκε για να αναρρώσουν οι ασθενείς μεταξύ των θεραπευτικών ομάδων, με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο να έχει ένα μέσο χρόνο αποκατάστασης 16 ημέρες,ενώ 17 μέρες είχαν οι άλλες δύο ομάδες. Η παρακεταμόλη επίσης δεν είχε καμία επίδραση στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του πόνου, όπως την δυσκολία στην κίνηση , τη λειτουργικότητα, την ποιότητα του ύπνου ή την ποιότητα της ζωής, λέει η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κρίστοφερ Γουίλιαμς, η παρακεταμόλη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία κάποιων οξέων πόνων, όπως στην εξαγωγή δοντιού και τον μετεγχειρητικό πόνο, όμως, τα ευρήματα της μελέτης αμφισβητούν το ρόλο της στη θεραπεία της οσφυαλγίας.