Τρία αναψυκτικά τη βδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από τρία αναψυκτικά την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα ζαχαρούχα ποτά καταναλώνουν οι γυναίκες, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πυκνότητα των μαστών τους – γεγονός που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, επειδή υπάρχουν περισσότερα κύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινικά. Επίσης είναι πιο δύσκολο στις γυναίκες με υψηλή πυκνότητα στους μαστούς να εντοπιστούν οποιαδήπτε παθολογικά ευρήματα κατά την διάρκεια της μαστογραφίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ στο Κεμπέκ μελέτησαν 1.555 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση και οι άλλες μισές ήταν μετεμμηνοπαυσιακές. Οι συμμετέχουσες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά έπιναν έναν ζαχαρούχο χυμό φρούτων και ανθρακούχα αναψυκτικά. Στην συνέχεια οι επιστήμονες μέτρησαν την πυκνότητα των μαστών τους μέσω της μαστογραφίας.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από τρία αναψυκτικά ή χυμούς την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 29,6 % πυκνότητα του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν έπιναν τέτοια ποτά, οι οποίες είχαν μέση τιμή 26,2 % πυκνότητα του μαστού. «Μια αύξηση της τάξης του τρία τοις εκατό στην πυκνότητα του μαστού δεν είναι αμελητέα όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού», δήλωσε η επικφαλής της μελέτης Δρ. Καρολίν Ντιόριο και προσέθεσε ότι «έχει αποδειχθεί ότι οι υγιείς γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού που έλαβαν (το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού) ταμοξιφαίνη για τέσσερα χρόνια είχαν μια μείωση της τάξεως του 6,4% στην πυκνότητα του μαστού, και έχει φανεί ότι η ταμοξιφαίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 30-50% στις γυναίκες υψηλού κινδύνου ».