Ένα με δύο φλιτζάνια βρασμένο μπρόκολο στον ατμό την ημέρα, αποτελεί την νέα εναλλακτική θεραπεία για τους ασθενείς με άσθμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό οφείλεται στην σουλφοραφάνη, ένα συστατικό που περιέχεται στο μπρόκολο και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις αναπνευστικές φλεγμονές, που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα.
«Στην Αυστραλία, το άσθμα πλήττει ένα στα δέκα άτομα και αυτό είναι ένα νούμερο που αυξάνεται συνεχώς σταδιακά», είπε η Νάντια Μαζαράκη, η οποία ανέλαβε την έρευνα με τον προϊστάμενό της Δρ. Τομ Καραγιάννη.
Μέρος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών είναι και το λάχανο , το οποίο θεωρείται ότι έχει αντι-καρκινογόνες ιδιότητες. Εργαστηριακές δοκιμές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έδειξαν ότι η κατανάλωση λαχανικών από την οικογένεια των σταυρανθών, όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι, μειώνει ή ακόμα και αντιστρέφει την βλάβη στους πνεύμονες.
«Η έρευνά μας θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθματικούς ασθενείς, ιδίως εκείνους που είναι ανθεκτικοί στις τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τομ Καραγιάννης.
Η κ. Νάντια Μαζαράκη, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και κατά τη διάρκεια ενός οξεός επεισοδίου άσθματος ή σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική ιατρική συμβουλή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, βιταμίνη Β-6 και περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Πρόκειται για ένα λαχανικό με υψηλή θρεπτική αξία το οποίο πρόσφατα έχει αυξημένη δημοτικότητα λόγω των ιδιοτήτων ως «υπερτροφή».