Επιστήμονες καλλιέργησαν καρδιές με σκοπό την έρευνα

Επιστήμονες από την Σκωτία καλλιέργησαν στο εργαστήριο χιλιάδες μικροσκοπικές ανθρώπινες καρδιές με σκοπό την χρήση τους στην ιατρική έρευνα.

Τα μικροσκοπικά όργανα που «χτυπούν» συγχρονισμένα κάθε δύο δευτερόλεπτα, αποτελούν καρδιακά κύτταρα, ενώ ο ιστός τους είναι πανομοιότυπος με τον ιστό μιας πραγματικής ανθρώπινης καρδιάς.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Abertay, χρησιμοποιούν της καρδιές αυτές για να κάνουν φαρμακευτικές και ιατρικές δοκιμές προκειμένου να βρουν τον τρόπο αντιμετώπισης μιας ανίατης ασθένειας. Η έρευνά τους θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοτεχνολογίας στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Οι μικροσκοπικές αυτές καρδιές δημιουργήθηκαν με την χρήση βλαστικών κύτταρων και το μέγεθός τους φτάνει μόλις το ένα χιλιοστό σε πλάτος. Οι επιστήμονες ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ενώ έχουν καταφέρει και στο παρελθόν να δημιουργήσουν καρδιακά κύτταρα, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα λειτουργικά κύτταρα χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση μιας νόσου.

"Είναι πραγματικά ανθρώπινα κύτταρα, που φυσιολογικά είναι τα ίδια όπως στις ανθρώπινες καρδιές, και σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος δεν έχει σημασία. Εισάγαμε τις ασθένειες στις μικροσκοπικές καρδιές, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα, συγκεκριμένα εστιάσαμε την έρευνα στην καρδιακή υπερτροφία. Μπορέσαμε επίσης να δοκιμάσουμε διάφορα φάρμακα τα οποία εμπόδισαν την ανάπτυξη της υπερτροφίας στα καρδιακά κύτταρα», δήλωσε ο επικφαλής της μελέτης Δρ. Νικολάι Ζέλεφ.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια ανίατη πάθηση. Ο καρδιακός μυς γίνεται παχύτερος και πιο σκληρός, καθιστώντας πιο δύσκολο να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε διακοπή της καρδιάς ξαφνικά. Ο καθηγητής Ζέλεφ δήλωσε ότι οι καρδιές θα επιτρέψουν στους ερευνητές να ελέγξουν γρήγορα ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών και να δουν ποιες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πιθανές θεραπείες.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν ήδη βρει ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία του καρκίνου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερτροφίας.