Τρεις ώρες ορθοστασία την ημέρα ίσον δέκα μαραθώνιοι το χρόνο

Η ορθοστασία επί τρεις ώρες την ημέρα, ισοδυναμεί με το να συμμετέχει κάποιος σε δέκα μαραθωνίους δρόμους τον χρόνο, υποστηρίζει ένας βρετανός επιστήμονας.

Ο δρ Μάικ Λούσμορ, επικεφαλής αθλητίατρος στο Ίδρυμα Αθλητικής Γυμναστικής & Υγείας (ISEH) του University College του Λονδίνου (UCL), λέει ότι οι επίσημες συστάσεις για γυμναστική δεν είναι πρακτικές και γι’ αυτό τόσο πολλοί άνθρωποι δεν γυμνάζονται. Όμως, επέμεινε, ότι ακόμα και μικρές ποσότητες άσκησης μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Οι επίσημες συστάσεις ζητούν μισή ώρα μετρίας εντάσεως γυμναστική την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά ο Δρ. Λούσμορ είπε ότι μόλις το 7% των ανδρών και το 4% των γυναικών πληρούν αυτές τις συμβουλές. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις άντρες και γυναίκες δεν κατορθώνουν να γυμναστούν ούτε καν για μισή ώρα την εβδομάδα.

«Όταν στεκόμαστε όρθιοι χρησιμοποιούμε όλους τους μικρούς μύες των ποδιών και του υπόλοιπου κορμού για να διατηρήσουμε την όρθια στάση. Αν λοιπόν καταφέρουμε να είμαστε τρεις ώρες την ημέρα όρθιοι, πέντε μέρες την εβδομάδα, θα έχουμε πετύχει την εκγύμναση που χαρίζει η συμμετοχή σε 10 μαραθωνίους δρόμους τον χρόνο», εξήγησε ο Δρ. Λούσμορ.

Ο δρ Λούσμορ, που ήταν ο αθλητίατρος της βρετανικής Εθνικής Ομάδας Πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, επισημαίνει ότι κάνει λάθος όποιος νομίζει πως γυμναστική είναι μόνο το τρέξιμο ή το γυμναστήριο. "Και η παραμικρή δραστηριότητα βελτιώνει την υγεία μας καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου, μειώνει τη χοληστερόλη και διατηρεί ένα υγιές βάρος" , είπε και πρόσθεθσε ότι "οι βελτιώσεις αυτές θα φανούν σε βάθος χρόνου. Το ζήτημα είναι να κάνει κάποιος την αρχή, με αργά και μικρά βήματα".