Η μεγάλη περίμετρος μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης

Η μεγάλη περίμετρος μέσης «κόβει» χρόνια ζωής, ακόμη και εάν ο δείκτης μάζας σώματος είναι υγιής, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι από εκείνους με μικρή μέση. Είναι επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν από ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο μετά τον συνυπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος, και παραγόντων όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές, από την Κλινική Μάγιο στη Μινεσότα, συγκεντρώσαν στοιχεία από 11 διαφορετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 600.000 άνθρωπων από όλο τον κόσμο. Από την μεταναάλυση τ ων δεδομένων διαολιστωσαν ότι άνδρες με περίμετρο μέσης 109 εκατ. Και μεγαλύετρη, είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τους άνδρες με περίμετρο μέσης μικρότερη από 89 εκατ. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου ενός τρία χρόνια χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μετά την ηλικία των 40 ετών. Οι γυναίκες με περίμετρο μέσης μεγαλύετρη από 94 εκατ. είχαν περίπου 80% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνες με περίμετρο μέσης μικρότερη από 68 εκατ., γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά 5 χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν σε όλα τα επίπεδα του ΔΜΣ, ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που είχαν φυσιολογικά επίπεδα ΔΜΣ.

«Ο ΔΜΣ δεν είναι ένα τέλειο μέτρο. Δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε μυϊκή και σε λιπώδη μάζα. Εμείς ανησυχούμε διότι το επιπλέον λίπος στην κοιλιά δείχνει ένα μεταβολικό προφίλ που σχετίζεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες», ανέφερε ο επικφαλής της μελέτης Δρ. Τζέιμς Κέρχαν.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τόσο ο ΔΜΣ όσο και τη περίμετρο της μέσης, ως μέρος της αξιολόγησης του κινδύνου για παχυσαρκία που σχετίζεται με την πρόωρη θνησιμότητα.