Το καλοκαίρι βλάπτει το σπέρμα

Οι γλυκές νύχτες του καλοκαιριού μπορεί να φαίνoνται ως το ιδανικό σκηνικό για μια ρομαντική σχέση , αλλά εάν προσπαθείτε για ένα μωρό , μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε την προσπάθεια .

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ ανακάλυψαν ότι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου , οι άνδρες έχουν διπλάσιο κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά η μορφολογία και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. 

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 2.249 άνδρες που είχαν απευθυνθεί σε 14 Κλινικές Γονιμότητας της Βρετανίας, οι 318 εκ των οποίων είχαν υγιή σπερματοζωάρια σε ποσοστό μικρότερο από το 4% του συνολικού αριθμού και οι υπόλοιποι καλύτερης ποιότητας σπέρμα. Οι εθελοντές της μελέτης συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους, και οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με την ποιότητα του σπέρματός τους. 

Οι άνδρες με τα ελάχιστα σπερματοζωάρια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καπνίσει χασίς τους τρεις μήνες πριν δώσουν δείγμα σπέρματος όταν είχαν ηλικία κάτω των 30 ετών, ενώ είχαν και διπλάσιες πιθανότητες να έχουν δώσει το δείγμα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αντιθέτως, η αποχή από το σεξ για τουλάχιστον έξι μέρες συσχετίσθηκε με καλύτερης ποιότητας σπέρμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η ένδυση δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας. 

"Η πιο προφανής εξήγηση φαίνεται να είναι η υψηλή θερμοκρασία , αλλά κοιτάζοντας τον αντίκτυπο των σφιχτών εσωρούχων , τα οποία επίσης προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας , είδαμε ότι δεν είχε καμία επίδραση στο σχήμα του σπέρματος. Υποθέτουμε ότι μπορεί να ευθύνεται το φως της ημέρας ή η έλλειψη της βιταμίνης D , αλλά δεν το ξέρουμε", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Άλαν Πέισι.