Οι άνδρες πονάνε περισσότερο από τις γυναίκες μετά την εγχείριση

Οι άνδρες πονάνε περισσότερο από τις γυναίκες μετά από μία μεγάλη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αντίθετα , οι γυναίκες τείνουν να πονάνε περισσότερο μετά από σχετικά μικρές χειρουργικές επεμβάσεις , όπως διαγνωστικές διαδικασίες και βιοψίες , σύμφωνα με την έρευνα .

Επιστήμονες από τη Γερμανία και την Αυστρία παρακολούθησαν την εξέλιξη του πόνου σε 10.200 εθελοντές, οι οποίοι είχαν χειρουργηθεί σε διάστημα μιας τετραετίας σε ένα γερμανικό νοσοκομείο (μεταξύ άλλων είχαν υποβληθεί σε εγχειρήσεις καρδιάς και διάφορες επεμβάσεις στην κοιλιά).

Όπως ανακοίνωσαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναισθησιολογίας Euroanaesthesia 2014, το οποίο διεξάγεται στη Στοκχόλμη, οι άνδρες ασθενείς είχαν κατά 27% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν πόνο μετά από καρδιαγγειακές και ορθοπεδικές επεμβάσεις, ενώ οι γυναίκες είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πόνο μετά από μικροεπεμβάσεις.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν είναι γνωστό που μπορεί να οφείλονται οι διαφορές στην αντίληψη του πόνου μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο εικάζουν ότι μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες, καθώς , όπως εξήγησαν, η τεστοστερόνη (η ορμόνη του ανδρικού φύλου) εντείνει το αίσθημα του πόνου και οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων (μία ορμόνη του γυναικείου φύλου) κατά τον έμμηνο κύκλο αυξάνουν την αντοχή των γυναικών σε αυτό.

«Οι διαφορές των φύλων στην αντίληψη του πόνου αποτελούν ακόμα αντικείμενο έντονης διαμάχης σε επιστημονικό επίπεδο και η μελέτη μας δεν το επιλύει οριστικά.

Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το είδος και η σοβαρότητα μιας χειρουργικής επέμβασης μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Αντρέας Σάντνερ-Κίσλινγκ.