Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας οφείλεται στα γονίδια

Στους ανθρώπους που ξυπνούν τη νύχτα με ακόρεστη πείνα , μπορεί να ευθύνονται τα γονίδιά τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας όπως ονομάζεται, μπορεί να εμφανιστεί

όταν τα γονίδια που συγχρονίζουν διατροφικές συνήθειες με τον ύπνο είναι ελαττωματικά. Αυτό αλλάζει την ώρα κατανάλωσης των γευμάτων, που οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση και αύξηση του σωματικού βάρους.

Περίπου 1-2 % των ανθρώπων πάσχουν από αυτή την πάθηση. Οι άνθρωποι με το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας ξυπνούν την νύχτα για να φάνε, ενώ αν δεν φάνε δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν. Το σύνδρομο έχει πρόσφατα ταξινομηθεί ως μια διατροφική διαταραχή , αλλά η αιτία παραμένει άγνωστη. Και συνήθως τα άτομα καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα , με πολλά λιπαρά και θερμίδες γεγονός που αυξάνει το σωματικό βάρος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Reports» εξέτασε ποντίκια με την ανθρώπινη εκδοχή του γονιδίου στο βιολογικό τους ρολογιού. Όταν το γονίδιο «σίγησε», τα ποντίκια έτρωγαν πολύ νωρίτερα από το κανονικό , όταν θα έπρεπε να είναι κοιμισμένα.

Μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που σχετίζεται με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού – που εμπλέκεται σε διαταραχές του ύπνου - οδήγησε στα ποντίκια στο να κοιμούνται περισσότερο .Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γονίδια συνεργάζονται για να κρατούν την σχέση φαγητού και ύπνου συγχρονισμένη , ενώ όπως αναφέρουν, ένα σφάλμα στο γονίδιο μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες .