Η διατροφή επηρεάζει την εξέλιξη της πνευμονοπάθειας

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Συγκεκριμένα Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τα γκρέιπφρουτ, οι μπανάνες, τα ψάρια και τα τυριά βελτιώνουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από ΧΑΠ. 

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατέγραψαν την διατροφή 2.167 πασχόντων με ΧΑΠ κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου. Από τα ευρήματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τα παραπάνω προϊόντα παρουσίασαν βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες, όπως στη λειτουργία των πνευμόνων , τις αντοχές τους στο γυμναστήριο αλλά και στις τιμές των λευκών αιμοσφαιρίων, μέσα στις πρώτες 24 ώρες. 

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Κορίν Χάνσον επεσήμανε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να λαμβάνουν διαιτητικές και διατροφικές συμβουλές , ως μέρος της θεραπείας τους. "Η διατροφή είναι ένας δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη και την εξέλιξη πολλών ασθενειών , και υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα κλινικά χαρακτηριστικά της ΧΑΠ", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η ΧΑΠ έχει χτυπήσει περισσότερο από 3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Μ. Βρετανία, αλλά μόνο οι 900.000 έχουν διαγνωστεί , επειδή πολλοί πάσχοντες απορρίπτουν τα ύποπτα συμπτώματά τους, και τα χαρακτηρίζουν ως ένα απλό τσιγαρόβηχα. Η νόσος προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών , αν και οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι συνήθως μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η ΧΑΠ επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες, αν και τα ποσοστά στις γυναίκες αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.