Κληρονομικά τα σύνδρομα του χρόνιου πόνου

Τέσσερα κοινά σύνδρομα χρόνιου πόνου μοιράζονται ένα γενετικό στοιχείο , γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν - τουλάχιστον εν μέρει – να είναι κληρονομικές ασθένειες, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Τα τέσσερα σύνδρομα χρόνιου πόνου είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ο μυοσκελετικός πόνος, ο πυελικός πόνος (πόνος στη λεκάνη) και η ξηροφθαλμία (ξηρότητα στα μάτια). 

Επιστήμονες από το King’sCollege του Λονδίνου (KCL), σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Pain", εξέτασαν τη συχνότητα αυτών των τεσσάρων ασθενειών σε περισσότερα από 8.000 ζεύγη διδύμων, διαπιστώνοντας πως ήταν πιο συχνές στους πανομοιότυπους διδύμους. 

Παρότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των τεσσάρων αυτών ασθενειών, τα γονίδια μπορεί να ευθύνονται για τα 2/3 των πιθανοτήτων που έχει ένας άνθρωπος να τις εκδηλώσει, ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εντοπίσουν το ή τα κοινά γονίδια που "κρύβονται" πίσω από τα τέσσερα νοσήματα. 

"Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζει το ρόλο των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην εμφάνιση των διαφόρων συμπτωμάτων του πόνου. Τα ευρήματα σαφώς δείχνουν ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι κληρονομικός. Με περαιτέρω έρευνα , τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες που μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιο πόνο" , τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Φράνσις Ουίλιαμς. 

Ο χρόνιος πόνος – δηλαδή ο πόνος που επιμένει ή υποτροπιάζει για μήνες - είναι μια κοινή κατάσταση και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες , γεγονός που δυσκολεύει την διάγνωση και την θεραπεία. Οι ειδικοί είναι πρόθυμοι να καταλάβουν περισσότερα για τον χρόνιο πόνο, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από αυτόν.