Η υπερβολική άσκηση μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά, όπως προειδοποιούν δύο νέες επιστημονικές μελέτες.
Έρευνα από Γερμανούς επιστήμονες έδειξε ότι η υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο. Επίσης, μια σουηδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, διαπίστωσε ότι οι νέοι σε ηλικία άνδρες που κάνουν προπόνηση αντοχής για περισσότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο αρρυθμιών.
Στη γερμανική μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συχνότητα και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας και την επιβίωση περισσότερων από 1.000 ασθενών με σταθερή στεφανιαία νόσο για περίπου 10 χρόνια. Από τα ευρήματα φάνηκε ότι οι πιο αδρανείς σωματικά είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που ήταν σωματικά δραστήριοι. Ωστόσο, κατά περίεργο τρόπο , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έκαναν πιο έντονη καθημερινή άσκηση είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο .
Στη σουηδική μελέτη , οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 44.000 άτομα ηλικίας 45 έως 79 ετών, σχετικά με το είδος άσκησης που έκαναν τον ελεύθερο χρόνο τους στις ηλικίες των 15, 30, 50 και κατά το παρελθόν έτος, όταν η μέση ηλικία τους ήταν 60. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ασκούνταν εντατικά για περισσότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρρυθμίες από την ηλικία των 60 ετών, από εκείνους που ασκούνταν για λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα.
Το επίπεδο κινδύνου αυξήθηκε στο 49% μεταξύ εκείνων, που έκαναν περισσότερο από πέντε ώρες άσκησης την εβδομάδα στην ηλικία των 30. Ωστόσο, εκείνοι που περπατούσαν γρήγορα για μια ώρα την ημέρα ή περισσότερο στην ηλικία των 60 ετών, είχαν περίπου 13% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια καρδιακή αρρυθμία από εκείνους που δεν έκαναν σχεδόν καθόλου άσκηση.