Υπό αμφισβήτηση τα οφέλη του κόκκινου κρασιού

Το κόκκινο κρασί ίσως να μην κάνει τόσο καλό στην υγεία μας, όσο νομίζαμε , σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που έρχεται να αμφισβητήσει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση του.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 800 ηλικιωμένων κατοίκων σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης, από όπου προέρχεται και το ομώνυμο κρασί. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι το βασικό συστατικό του κόκκινου κρασιού, η ρεσβερατρόλη , προστατεύει από καρδιοπάθεια και καρκίνο ή ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δοθεί μια οριστική απάντηση σε ποιό βαθμό είναι αλήθεια ή μύθος ότι το κόκκινο κρασί είναι ωφέλιμο για την υγεία.

Οι εθελοντές έδωσαν λεπτομέρειες για την καθημερινή διατροφή τους , καθώς και δείγματα ούρων για μέτρηση της πρόσληψης ρεσβερατρόλης. Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης , 268 από τους συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους , 174 εμφάνισαν καρδιοπάθεια και 34 έπαθαν καρκίνο . Η έρευνα έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης δεν συνδέονταν καθόλου με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Ούτε βρέθηκε να έχουν μειωμένη φλεγμονή, όσοι είχαν στα ούρα τους πολλή ρεσβερατρόλη.

Πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν γιατί υπάρχει χαμηλή συχνότητα καρδιακών παθήσεων στη Γαλλία , παρόλο που οι κάτοικοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Μερικοί υποστηρίζουν ότι επειδή οι Γάλλοι φανατικοί φίλοι του κρασιού, χάρη σε αυτό, αντισταθμίζεται η επίπτωση των αυξημένων λιπαρών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ,αλλά και η μαύρη σοκολάτα και τα μούρα μειώνουν τη φλεγμονή , οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν ότι αυτό οφείλεται στο κοινό τους συστατικό , την ρεσβερατρόλη. Όμως η νέα μελέτη μάλλον απομυθοποιεί τα οφέλη της εν λόγω αντιοξεδιωτικής ουσίας - ή έστω δημιουργεί μια μεγάλη σκιά αμφιβολίας.