Οι καπνιστές δεν κόβουν το τσιγάρο για να μην παχύνουν

Ο φόβος της αύξησης του βάρους αποθαρρύνει τους καπνιστές από το να εγκαταλείψουν αυτή την κακή συνήθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Οι καπνιστές που προσπαθούν να διακόψουν το τσιγάρο φοβούνται μήπως πάρουν βάρος όταν το κάνουν, ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια να απαλλαγούν από την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. 

Ερευνητές από το Penn State College of Medicine, στην Πενσυλβάνια, μελέτησαν 186 καπνιστές που ζήτησαν βοήθεια για να σταματήσουν το τσιγάρο και 102 καπνιστές που απέφυγαν την θεραπεία για την διακοπή του καπνίσματος. Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια προηγούμενων προσπαθειών να σταματήσουν το κάπνισμα και την ανησυχία τους για την απόκτηση βάρους μετά τη διακοπή στο μέλλον. Συνολικά , οι καπνιστές οι οποίοι αναζήτησαν θεραπεία για να σταματήσουν ανησυχούσαν εξίσου για την απόκτηση βάρους, όπως οι καπνιστές που απέφευγαν την θεραπεία. Η διαφορά ήταν στο αν οι καπνιστές είχαν κερδίσει βάρος πριν ή όχι.

Από όλους τους συμμετέχοντες, το 53% είχε πάρει βάρος κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης προσπάθειας να σταματήσουν το κάπνισμα. Μέσα σε αυτή την υποομάδα, οι καπνιστές οι οποίοι ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την απόκτηση βάρους ήταν πιο πιθανό να αποφύγουν τη θεραπεία για να να σταματήσουν το κάπνισμα.

"Οι πολίτες ανησυχούν για αύξηση του σωματικού βάρους, αν προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα , ακόμη και αν γνωρίζουν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος”, επεσήμαναν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους καπνιστές, εάν είχαν πάρει βάρος σε μια προηγούμενη προσπάθεια διακοπής καπνίσματος.