Μια βασική διαφορά στους εγκεφάλους των ανδρών και των γυναικών μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις (WUSTL) εξέτασαν τους εγκεφάλους αρσενικών και θηλυκών ποντικιών, καθώς και ασθενών που είχαν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης S1PR2 ήταν υψηλότερα στα θηλυκά ποντίκια και στους γυναικείους εγκεφάλους .
Οι ερευνητές εξέτασαν την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου οι άνθρωποι παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις της νόσου. Περίπου το 85 % των ασθενών με ΣΚΠ έχουν διαγνωσθεί με αυτόν τον τύπο.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο των υγιών ποντικιών , των ποντικιών με σκλήρυνση κατά πλάκας , και των ποντικιών χωρίς το γονίδιο S1PR2 , που πρόκειται για μια πρωτεΐνη υποδοχέα των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 20 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, μετά τον θάνατό τους.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης βρέθηκε ότι τα επίπεδα της S1PR2 ήταν αυξημένα στα τμήματα του εγκεφάλου που τυπικά καταστρέφονται από την σκλήρυνση κατά πλάκας σε ποντίκια και ανθρώπους, ιδίως στα θηλυκά ποντίκια και στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δραστικότητα του γονιδίου που την κωδικοποιεί συσχετίστηκε θετικά με την σοβαρότητα της ασθένειας στα ποντίκια.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς δρα η πρωτεΐνη S1PR2 , αλλά ισχυρίζονται ότι μάλλον σχετίζεται με τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένας φυσικός, κυτταρικός μηχανισμός που εμποδίζει την είσοδο "εισβολέων" κάθε είδους στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό, για να τον προστατεύσει. Η εξασθένηση του φραγμού αυτού από την S1PR2 μπορεί να έχει ως επακόλουθο να εισβάλλουν πιο εύκολα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν τη νόσο.