Η έλλειψη άσκησης απειλεί την καρδιά των γυναικών άνω των 30

Η έλλειψη άσκησης είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο τις γυναίκες άνω των 30 ετών , σύμφωνα με μια μελέτη . 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 30.000 γυναικών, οι οποίες είχαν γεννηθεί την δεκαετία του ’20, του ’40 και του ’70. Όπως διαπίστωσαν η καθιστική ζωή στην ηλικία των 30 ετών ήταν εξίσου επικίνδυνη και αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματος όσο το τσιγάρο και η παχυσαρκία. 

Συγκεκριμένα οι γυναίκες ηλικίας 30 ετών που ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσες γυμνάζονταν, ενώ στην ηλικία των 40 ετών η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου ήταν 38% και στην ηλικία των 50 ετών 28%. Για τις καπνίστριες, η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου ήταν 40% για τις ηλικίες 30-39 ετών, ενώ στην ίδια ηλικιακή ομάδα η παχυσαρκία αύξανε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 30%. 

" Χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να κρατήσουμε τις μεσήλικες γυναίκες σε φόρμα και στη συνέχεια να τις κρατήσουμε ενεργές και δραστήριες και σε μεγαλύτερη ηλικία" , ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Γουέντυ Μπράουν. 

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "British Journal of Sports Medicine", 30-45 λεπτά άσκηση την ημέρα είναι ιδανικά για να μειωθεί στο ήμισυ ο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και για να βελτιωθούν όλοι οι δείκτες της υγείας μας. 

"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται με άλλους παράγοντες κινδύνου , όπως το κάπνισμα , η παχυσαρκία , η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη .Είναι σημαντικό να μειώνουμε τους παράγοντες κινδύνου, γιατί όσο περισσότεροι τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος", τόνισαν οι επιστήμονες.