Πρόωρη εμμηνόπαυση φέρνει έλλειψη συγκέντρωσης και γνώσεων

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μείωση στις γνωστικές τους λειτουργίες όπως την μνήμη και την δυνατότητα συγκέντρωσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο La Colombiere στο Μονπελιέ , εξέτασαν περίπου 5.000 μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες , οι οποίες υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ.

Περίπου το 7,6% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση και ένα επιπλέον 13% είχε πολύ πρόωρη εμμηνόπαυση μεταξύ της ηλικίας 41 και 45 ετών . Πάνω από το ένα πέμπτο των γυναικών είχαν υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης (HRT) κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης .

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που «μπήκαν» στην εμμηνόπαυση μετά τα 50 , τα άτομα με πρόωρη εμμηνόπαυση σκόραραν χαμηλότερα στις δοκιμασίες λειτουργίας του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Obstetrics and Gynaecology», οι γυναίκες σε πρόωρη εμμηνόπαυση ήταν κατά 40% πιο πιθανό να αποτύχουν σε τεστ λεκτικής ευφράδειας και τεστ μνήμης. Είχαν επίσης 35% μεγαλύτερο κίνδυνο μείωσης της ψυχοκινητικής ταχύτητας ,που σημαίνει λιγότερο συντονισμό μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών που οδηγεί στην κίνηση, και μείωση της συνολικής νοητικής λειτουργίας.

«Τόσο η πρόωρη εμμηνόπαυση και όσο και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια , συνδέθηκαν με μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία δεν αντισταθμίζονται πλήρως από την εμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζοάν Ράιαν.