Νέο σούπερ χάπι ρίχνει την πίεση και την χοληστερίνη

Ένα νέο σούπερ χάπι που περιέχει συνδυασμό φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Το χάπι , περιέχει συνδυασμό ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση, μία στατίνη για τη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και ασπιρίνης για πρόληψη των θρομβώσεων, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Επιστήμονες από το Ίδρυμα Παγκόσμιας Υγείας George, στο Σύδνεϋ, και άλλα ερευνητικά κέντρα, μελέτησαν το χάπι σε 3.140 εθελοντές από την Ευρώπη, την Ινδία και την Αυστραλασία, οι οποίοι είτε είχαν εδραιωμένη καρδιαγγειακή νόσο είτε διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να την εκδηλώσουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μία αύξηση 43% στη συμμόρφωση των ασθενών στο φάρμακο μετά από 12 μήνες με το πολυχάπι και σημαντικές βελτιώσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης τους.

"Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρουθ Γουέμπστερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να συμμορφωθούν καλύτερα στην θεραπεία τους λαμβάνοντας το πολυχάπι. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι σύντομα μετά την έναρξη της αγωγής, μειώνεται δραματικά η συμμόρφωση στη θεραπεία, ιδίως όταν συμπεριλαμβάνει πολλά χάπια καθημερινά. Το πρόβλημα αυτό ελπίζεται ότι θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πολυχάπι, το οποίο θα συνδυάζει όσα φάρμακα χρειάζονται οι ασθενείς σε ένα δισκίο.

"Το πολυχάπι ωστόσο δεν αντικαθιστά τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η λήψη του θα πρέπει να συνδυάζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, άσκηση και υγιεινή διατροφή", τόνισαν οι επιστήμονες.