Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ χρόνια ότι η έκθεση σε δυνατούς ήχους όπως στις συναυλίες και τα νυχτερινά κέντρα , μπορεί να βλάψει την ακοή μας. Ωστόσο μία νέα μελέτη δείχνει ότι μία και μόνη έκθεση σε πολύ δυνατό ήχο είναι αρκετή για να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
Νευροεπιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Όρασης & Ακοής της Μασαχουσέτης (Mass Eye and Ear) μελετούν εδώ και πέντε χρόνια τις επιδράσεις των ήχων στην ακοή, αναφέρει το περιοδικό "Scientific American". Οι επικεφαλής της μελέτης διαπίστωσαν ότι ένα και μόνο βράδυ σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης , μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στις νευρικές ίνες που στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο , τα οποία μας επιτρέπουν να ακούμε.
Οι ειδικοί έκαναν αυτή την ανακάλυψη σε πειράματα σε ποντίκια, ινδικά χοιρίδια και τσιντσιλά (ένα είδος τρωκτικών), αλλά πιστεύουν ότι το εύρημά τους ισχύει και για τους ανθρώπους. Όπως εξηγούν, η έκθεση σε δυνατό ήχο φθείρει τις απολήξεις των νευρικών ινών, διαταράσσοντας τις συνδέσεις τους μεταξύ τους.
"Κάθε φορά που ένα άτομο εκτίθεται σε δυνατούς θορύβους μερικές από τις νευρικές ίνες τους "μαραίνονται". Εάν αυτό συμβεί μόνο λίγες φορές , τότε προκαλείται μια μικρή μόνο επίδραση στην ακοή. Αντιθέτως, όταν συμβαίνει κατ’ επανάληψιν, οι επιπτώσεις αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανείς", εξήγησε ο Δρ. Τσαρλς Λίμπερμαν.
Ο ερευνητές τώρα αναζητούν τρόπους για την αποκατάσταση κατεστραμμένων νευρικών ινών, εξετάζοντας εάν η έγχυση ορισμένων πρωτεϊνών μπορεί να βελτιώσει την ακοή, διεγείροντας την δημιουργία νέων συνδέσεων (συνάψεων) μεταξύ των νευρικών ινών. Ο Δρ Λίμπερμαν πιστεύει ότι τα ευρήματα της μελέτης αυτής θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε καθημερινές αλλαγές για να προστατεύσουμε την ακοή μας.