Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει αν οι άνθρωποι που παρουσιάζουν μια απώλεια μνήμης , κινδυνεύουν μελλοντικά να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Η εξέταση ελέγχει για τα επίπεδα του χαλκού στο αίμα , με τα υψηλότερα ποσά να υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Οι Ιταλοί ερευνητές από το Νοσοκομείο Fatebenefratelli στη Ρώμη , που επινόησαν τη μέθοδο , αναφέρουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τις πιθανότητές να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ με την περικοπή της πρόσληψης χαλκού που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα οστρακοειδή , τους ξηρούς καρπούς , το κόκκινο κρέας και πολλά φρούτα και λαχανικά , καθώς και στο πόσιμο νερό.
Η μελέτη εξέτασε τα επίπεδα του χαλκού που κυκλοφορούν στο αίμα σε141 άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση ( MCI ) , μια κοινή μορφή άνοιας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Neurology , οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ελεύθερου χαλκού στο αίμα τους είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από την άλλα πλευρά, εκείνοι με χαμηλά επίπεδα χαλκού στο αίμα, είχαν λιγότερες από 20% πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο.
« Αυτό το απλό τεστ προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για τη σταδιακή εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών τους, γεγονός που μπορεί να τους ωθήσει να κάνουν κάτι για να το αναστρέψουν αυτό», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ροσάνα Σκουίτι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλά επίπεδα ελεύθερου χαλκού που κυκλοφορούν στο αίμα, «δυσκολεύουν» τον εγκέφαλο να απαλλαγεί από τις τοξικές πρωτεΐνες του β-αμυλοειδούς , οι οποίες ευθύνεται για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.