Μύθοι και πραγματικότητα για τα “Super μωρά” της επιστήμης

Ο πηχιαίος τίτλος ελληνικής εφημερίδας για τα “Super μωρά” που δημοσιεύθηκε λίγα χρόνια πριν, ξύπνησε τα πιο αρχέγονα ένστικτα μητρότητας στις γυναίκες, οι οποίες άρχισαν να φαντασιώνονται ότι με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν τη δυνατότητα να γεννήσουν τα πιο έξυπνα, όμορφα και υγιή μωρά του κόσμου. Όμως τι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και τι είναι πραγματικότητα;

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί, δίνουν τη δυνατότητα στα υπογόνιμα ζευγάρια ή σε εκείνα που έχουν βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό να φέρουν στον κόσμο υγιή μωρά.

Προεμφυτευτικός έλεγχος

Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος εξετάζει ποια έμβρυα έχουν γενετικές ανωμαλίες και επιτρέπει στους ειδικούς να εμφυτεύσουν στη μήτρα της γυναίκας μόνο τα υγιή.

Ο ειδικός αφαιρεί ένα κύτταρο από κάθε έμβρυο και το παραδίδει στον γενετιστή, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχει τον αριθμό των χρωμοσωμάτων ή και την μοριακή ανάλυση του DNA. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαγνωστούν κληρονομικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως για παράδειγμα  η αιμορροφιλία, η κυστική ίνωση, η θαλασσαιμία ή η  μεσογειακή αναιμία. Επίσης διαγιγνώσκονται σύνδρομα που σχετίζονται με τον αριθμό των χρωμοσωμάτων, όπως το σύνδρομο Down.

Η πιο εξελιγμένη εξέταση

Μέχρι και πρόσφατα, αυτή η εξέταση γινόταν σε 9 από τα 23 χρωμοσώματα, τα οποία εξάλλου ευθύνονται για την εκδήλωση σοβαρών συνδρόμων. Σήμερα όμως έχει αναπτυχθεί μία πιο εξελιγμένη εξέταση που ονομάζεται A-CGH και η οποία ελέγχει και τα 23 χρωμοσώματα. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται γενετικές ανωμαλίες που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία του εμβρύου αλλά και την πορεία της εγκυμοσύνης.

Ιστορίες παραλογισμού

Τα κατ’ ευφημισμόν “Super μωρά” έχουν απασχολήσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα αλλά και τον Τύπο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση από το Los Angeles παραδέχθηκε ότι διάσημη star του ζήτησε να φροντίσει ώστε οι φωνητικές της ικανότητες να “περάσουν” στο παιδί της. Στο ίδιο πλαίσιο, ένας αθλητής “παρήγγειλε” ένα ψηλό παιδί στον γυναικολόγο της γυναίκας του.

Πράγματι, οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα επιλογής του εμβρύου που θα εμφυτεύσουν στη μήτρα της γυναίκας. Ωστόσο, παγκοσμίως έχουν τεθεί αυστηρά κριτήρια. Για παράδειγμα, η επιλογή του φύλου του παιδιού επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό. Δηλαδή, εάν μία γυναίκα πάσχει από καρκίνο του μαστού, ο οποίος κληρονομείται, τότε είναι πιθανό να επιλεχθεί να εμφυτευτεί στη μήτρα ένα έμβρυο που θα γίνει αγόρι.

Αν και πολλοί γονείς φαντασιώνονται ένα “super μωρό”, η πραγματικότητα είναι πεζή. Τα super μωρά, δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι ακόμη.