Τέσσερις γυναίκες, στις οποίες εμφυτεύτηκε πριν από οκτώ χρόνια νέος κόλπος που είχε δημιουργηθεί στο εργαστήριο, απέκτησαν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The Lancet».
Οι τέσσερις ασθενείς είχαν απλασία του κόλπου, μια αναπαραγωγική διαταραχή κατά την οποία οι γυναίκες αυτές είχαν γεννηθεί χωρίς κόλπο. Η απλασία συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά με τη δημιουργία μίας κοιλότητας, η οποία επιστρώνεται με μοσχεύματα δέρματος ή τμημάτων του εντέρου.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο WakeForestστη Βόρειο Καρολίνα χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνολογία αναγεννητικής ιατρικής για να δημιουργήσουν νέους κόλπους από κύτταρα που έλαβαν από τις τέσσερις ασθενείς τους. Οι ερευνητές, δημιούργησαν κάθε κόλπο στις διαστάσεις που έπρεπε για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Σαρώσεις της πυελικής περιοχής χρησιμοποιήθηκαν για να σχεδιάσουν ένα τρισδιάστατο σωλήνα για κάθε μία ασθενή. Στη συνέχεια ένα ιστός συλλέχθηκε από την υπανάπτυκτη περιοχή του κόλπου για να καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, ο οποίος συνδέθηκε με μυϊκά κύτταρα. Οι κόλποι προσεκτικά αναπτύχθηκαν σε ένα βιοαντιδραστήρα, έως ότου ήταν κατάλληλοι για να εμφυτευτούν χειρουργικά στις ασθενείς.
Μετά το χειρουργείο, οι γυναίκες ασθενείς ανέφεραν φυσιολογικά επίπεδα στην επιθυμία, τη διέγερση, την λίπανση του κόλπου, τον οργασμό και την ικανοποίηση από τις σεξουαλικές επαφές τους, οι οποίες επιπλέον είναι ανώδυνες.
«Το να δημιουργήσουμε εξ αρχής ένα όργανο που ποτέ δεν υπήρχε ήταν μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι τεράστια η ικανοποίηση παρακολουθώντας αυτές τις γυναίκες και την διαφοράς που έκανε αυτή η επέμβαση στην ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Αντονυ Ατάλα.