Μηδαμινές οι παρενέργειες των στατινών

Οι στατίνες, τα φάρμακα που λαμβάνονται για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων έχουν μηδαμινές παρενέργειες και είναι αρκετά ασφαλείς στην χρήση τους, σύμφωνα μία νέα επιστημονική μελέτη. 

Μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνευμόνων στο Λονδίνο, ανέλυσαν στοιχεία από 29 κλινικές δοκιμές σε ένα δείγμα 83.880 ασθενών, οι μισοί από τους οποίους λάμβαναν στατίνες για την μείωση της χοληστερίνης και οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο. Από τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cardiology, φάνηκε ότι ελάχιστες παρενέργειες από αυτές που παρουσίασαν όπως ναυτία, πονοκέφαλος ή αϋπνία αποδόθηκαν στις στατίνες, ενώ αντίθετα εκείνοι που έλαβαν το εικονικό φάρμακο εμφάνισαν περισσότερες παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ερευνητές μόνο ο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ως παρενέργεια ήταν αυξημένος στους ασθενείς που λάμβαναν στατίνες. 

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη προσφέρονται ήδη σε περίπου επτά εκατομμύρια ανθρώπους στη Μ. Βρετανία που έχουν μία στις πέντε πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις κατά την επόμενη δεκαετία . Το ΕΣΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει τα φάρμακα ως πρόληψη και στους υγιείς ανθρώπους που έχουν μόνο μία στις 10 πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα .

“Ασθενείς και γιατροί χρειάζονται σαφείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλείς και ενημερωμένες αποφάσεις”, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες έχουν αναφέρει παρενέργειες, διαψεύδοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.