Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιζήμια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Epidemiology and Community Health».

Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, μελέτησαν 1.264 γυναίκες, από όπου διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ από το όριο των δύο μονάδων, είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. «Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, και δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε τις έγκυες γυναίκες, καθώς ο ατομικός κίνδυνος είναι πραγματικά χαμηλός. Ωστόσο, καλό είναι να μην καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να σταματήσουν να πίνουν, αν έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», ανέφερε η Καμίλα Νικγιάγκερ, μία εκ των ερευνητών του Πανεπιστήμιου του Leeds.

Ωστόσο, μια μελέτη περισσότερων από 11.000 ατόμων, διάρκειας πέντε ετών, που διενεργήθηκε από το University College του Λονδίνου, κατέδειξε ότι κατανάλωση ενός ή δύο μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί.

"Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι πραγματικά πολύ επιζήμια, αλλά σε χαμηλά επίπεδα δεν έχουμε βρει αρνητικές συνέπειες στα παιδιά», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Υβόνη Κέλλυ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των επίσημων φορέων αναφέρουν ότι οι έγκυες γυναίκες και όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες, καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Αν όμως επιλέξουν να καταναλώσουν αλκοόλ, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο μονάδες (περίπου ένα ποτήρι) δύο φορές την εβδομάδα.