Τα κορίτσια που γεννιούνται με βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας όταν ενηλικιωθούν, σε σχέση με τα συνομήλικα κορίτσια που δεν ήσαν λιποβαρή κατά τη γέννα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη που διαπίστωσε κάτι τέτοιο, γι' αυτό θα χρειαστούν και άλλες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα και σε περισσότερες χώρες για να επιβεβαιώσουν το εν λόγω εύρημα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γιοζεφίν Βίκστρεμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λινκέπινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", μελέτησαν 1.206 γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1973 και οι οποίες κατέφυγαν με τον σύντροφό τγους σε κλινική υπογονιμότητας μεταξύ των ετών 2005-2010. Το πρόβλημα υπογονιμότητας αποδόθηκε σε ποσοστό 38,5% στη γυναίκα, 27% στον άνδρα, 7% και στους δύο, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις ήσαν άγνωστης αιτιολογίας.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βάρος από τον μέσο όρο, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Όμως, η ανάλυση επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα είχαν πιθανότητα σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη να είχαν βάρος μικρότερο του κανονικού κατά τη γέννησή τους.
Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η ανεπαρκής σωματική ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να επηρεάζει αρνητικά και την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων στα κορίτσια. Οι πρόοδοι στην ιατρική έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να γεννιούνται πλέον όλο και περισσότερα λιποβαρή μωρά και να επιβιώνουν, πράγμα που μπορεί μελλοντικά να συμβάλει σε περισσότερα περιστατικά υπογονιμότητας.