Το παθητικό κάπνισμα καταστρέφει τις αρτηρίες των παιδιών

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μόνιμες βλάβες στις αρτηρίες των παιδιών καθώς οδηγεί σε πρόωρη γήρανση των αγγείων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Heart Journal. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, αποκάλυψαν τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος μέσα στο σπίτι για τα παιδιά. Στη μελέτη τους, περισσότερα από 2.000 παιδιά ηλικίας τριών έως 18 ετών που οι γονείς τους κάπνιζαν μέσα στο σπίτι, εμφάνισαν ζημιές στις αρτηρίες τους .

Τα υπερηχογραφήματα έδειξαν ότι τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς κάπνιζαν, εμφάνισαν αλλαγές στα τοιχώματα της κύριας αρτηρίας που μεταφέρει αίμα στο κεφάλι. Ενώ οι διαφορές στο πάχος του έσω χιτώνα των καρωτίδων ήταν μέτρια, ήταν ανιχνεύσιμη περίπου 20 χρόνια αργότερα, όταν τα παιδιά είχαν φτάσει στην ενηλικίωση, ανέφεραν οι ερευνητές.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία προκαλεί μια άμεση και μη αναστρέψιμη βλάβη στη δομή των αρτηριών”, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σεάνα Γκαλ , ενώ πρόσθεσε ότι “Οι γονείς, ή ακόμα και εκείνοι που σκέφτονται για να γίνουν γονείς, θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτό θα αποκαταστήσει όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και θα βοηθήσει στην προστασία της υγείας των παιδιών τους στο μέλλον."

Ωστόσο, αν μόνο ο ένας γονέας κάπνιζε, δεν παρατηρήθηκαν οι ίδιες επιπτώσεις στα αγγεία - ίσως διότι η έκθεση δεν ήταν τόσο υψηλή. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, οι ειδικοί λένε ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται από το παθητικό κάπνισμα, καθώς δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο έκθεσης στο καπνό του τσιγάρου.

"Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του παθητικού καπνίσματος είναι γνωστές, αλλά αυτή η μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δείχνει ότι μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στις αρτηρίες των παιδιών αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή”, ανέφεραν οι ειδικοί από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.