Τα αντισυλληπτικά ένοχα για σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα.
Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας θα μπορούσε να είναι έως και 50% υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια.

Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν 305 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου, με 3.050 γυναίκες, που δεν έπασχαν από την ασθένεια. Συνολικά, το 29% των γυναικών με ΣΚΠ και 24% από εκείνες που δεν είχαν τη νόσο, χρησιμοποιούσαν ορμονικά αντισυλληπτικά για τουλάχιστον τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου των τριών ετών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι γυναίκες, που είχαν χρησιμοποιήσει το χάπι, είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο από ό,τι εκείνες που δεν το χρησιμοποιούσαν. Επίσης, εκείνες που είχαν χρησιμοποιήσει τα αντισυλληπτικά, αλλά είχαν σταματήσει τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που έγινε στη Φιλαδέλφεια.Σε μια ξεχωριστή μελέτη κατά την ίδια συνεδρίαση, οι ερευνητές εξέτασαν την πιθανή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας ελέγχοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των εθελοντών της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 20 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα την νόσο, συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν παχύσαρκοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και ρυθμίζει το βάρος και την όρεξη.

"Η λεπτίνη προάγει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, που ενδεχομένως εξηγούν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας με την σκλήρυνση κατά πλάκας", εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζόρτζ Κορέαλ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Ερευνών Raúl Carrera στο Μπουένος Άιρες.