Τα παιδιά μεγαλύτερων μπαμπάδων κινδυνεύουν από ψυχικά προβλήματα

Ένα ευρύ φάσμα διαταραχών και προβλημάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν συνδεθεί με την καθυστερημένη έναρξη πατρότητας , όπως φάνηκε από μια μεγάλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι. 

Συγκεκριμένα οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένα ποσοστά αυτισμού , διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ( ADHD ) , διπολικής διαταραχής , σχιζοφρένειας , αποπειρών αυτοκτονίας και προβλημάτων κατάχρησης ουσιών. Η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό στην JAMA Psychiatry, αναφέρει ότι μπορεί να τα προβλήματα αυτά να ευθύνονται σε μεταλλαγμένο σπέρμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας , εξέτασαν 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους, από όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία τεκνοποίησης του άνδρα από την οποία να αυξάνεται ο κίνδυνος ψυχικών προβλημάτων στους απογόνους , αλλά ο κίνδυνος αυξάνει σταδιακά με την πάροδο της ηλικίας. 

Σπερματοζωάρια παράγονται συνεχώς καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου . Με την προοδευτική αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται ο αριθμός σφαλμάτων στο μηχανισμό παραγωγής σπέρματος. Το σπέρμα μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών έχει περισσότερες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Ένας από τους ερευνητές , ο Δρ Μπράιαν Ντονόφριο ανέφερε ότι ήταν συγκλονισμένος από τα ευρήματα. Ο ίδιος δήλωσε ότι "τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η καθυστέρηση τεκνοποίησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ψυχιατρικά και κοινωνικά προβλήματα στους απογόνους”.

Ωστόσο οι μεγαλύτερης ηλικίας μπαμπάδες φέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως πιο σταθερές σχέσεις και υψηλότερο εισόδημα , τα οποίο "ίσως υπερτερούν” συγκριτικά με τους τυχόν κινδύνους.