Ακολουθώντας μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιθανό να “ρίξετε” την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με μία ιαπωνική μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επτά κλινικές δοκιμές και 32 μελέτες, που διενεργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 1900-2013. Στις κλινικές δοκιμές , οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια χορτοφαγική διατροφή είχαν συστολική αρτηριακή πίεση σχεδόν 5mmHg χαμηλότερη από εκείνους που έτρωγαν κρέας και ψάρι. Στις μελέτες αντίστοιχα η πτώση ήταν σχεδόν 7mmHg στους χορτοφάγους, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Όσον αφορά στη διαστολική αρτηριακή πίεση , οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερη κατά 2.2mmHg στις κλινικές δοκιμές και σχεδόν 5mmHg στις μελέτες σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους .
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακών στην Οσάκα, η πτώση της αρτηριακής πίεσης μέσω της διατροφής, είναι ανάλογη με την πτώση που γίνεται όταν χάνουμε 5 κιλά σωματικού βάρους και με το ήμισυ του οφέλους που διαπιστώνεται, με τη σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή.
"Η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5mmHg αναμένεται να οδηγήσει σε 7% , 9% και 14% μείωση της θνησιμότητας που οφείλεται σε όλες τις αιτίες , τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αντίστοιχα", λέει η έκθεση.
Οι χορτοφάγοι θεωρούνται ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και κάποια προγενέστερη έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι ζουν περισσότερο από τους κρεατοφάγους. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών σε μια χορτοφαγική διατροφή, στην αποφυγή κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αλλά και στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.