Χειρότερη ποιότητα ζωής για τις γυναίκες μετά το εγκεφαλικό

Οι γυναίκες έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι οι άνδρες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. 

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest, συνέκρινε 1.370 άνδρες και γυναίκες, 56-77 ετών που είχαν υποστεί μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές εστίασαν στην ποιότητα ζωής των ασθενών 12 μήνες μετά το επεισόδιο, αξιολογώντας μεταξύ άλλων την δυνατότητα αυτο-εξυπηρέτησης, την ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων, την κινητικότητα, το άγχος, τον πόνο και την κατάθλιψη.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τρεις μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κινητικότητα , πόνος , δυσφορία και κατάθλιψη συγκριτικά με τους άνδρες , αλλά η διαφορά ήταν μεγαλύτερη σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Μετά από ένα χρόνο , οι γυναίκες είχαν ακόμα χαμηλότερη ποιότητα της ζωής σχετικά με τους άνδρες , αλλά η διαφορά μεταξύ τους ήταν μικρότερη .

Ο καθηγητής Τσέριλ Μπάσνελ ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης υποστήριξε ότι ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι οι γυναίκες συνήθως έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα από τους άνδρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι σε δυσμενέστερη θέση ως προς την ανάκαμψη από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, οι γυναίκες τείνουν να εκδηλώνουν εγκεφαλικά επεισόδια σε μεγαλύτερη ηλικία από τους άνδρες, με αποτέλεσμα αυτό να επιδρά αρνητικά στην ανάρρωση.

"Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο , οι γιατροί και άλλοι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα ζητήματα της ποιότητας ζωής και να εργαστούν για την ανάπτυξη καλύτερων παρεμβάσεων και θεραπευτικών εργαλείων, για τη βελτίωση της ζωής αυτών των ασθενών ", προσέθεσε.