H προσωρινή τύφλωση αυξάνει την ακοή, γεγονός που ανοίγει νέες δυνατότητες για την θεραπεία των κωφών, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Μια μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron , έδειξε ότι κρατώντας ποντίκια στο σκοτάδι για μια εβδομάδα άλλαξε η εγκεφαλική τους λειτουργία και βελτιώθηκε η ακοή τους. Μάλιστα, η επίδραση διήρκεσε για αρκετές εβδομάδες μετά την επιστροφή τους στο φως.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του John Hopkins και το Πανεπιστήμιο του Maryland συνέκριναν την ακοή των ποντικών που είχαν μείνει στο απόλυτο σκοτάδι για μια εβδομάδα με εκείνη άλλων πειραματόζωων που εκτέθηκαν στο φυσικό φως . Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τα ποντίκια που παρέμειναν στο σκοτάδι μπορούσαν να ακούν ακόμα και τους πιο ήπιους ήχους και υπήρχαν αλλαγές στη δομή του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου τους.
"Δεν αναπτύχθηκαν νέοι νευρώνες , απλά ενισχύθηκαν οι ήδη υφιστάμενες συνδέσεις στον ακουστικό φλοιό . Αυτό πραγματικά μας δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την ακοή τους ”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κάνολντ ενώ προσέθεσε ότι "Υπάρχει μια ποικιλία των ανθρώπων στους οποίους τοποθετούνται κοχλιακά εμφυτεύματα ως ενήλικες και μπορεί η προσωρινή τύφλωση να ενίσχυε την επιτυχία αυτών των κοχλιακών εμφυτευμάτων".
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές , δεν είναι σίγουρο εάν θα πραγματοποιηθούν ίδιες αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο ή εάν θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πτωτική τάση της ακοής που σχετίζεται με το γήρας . Τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον ή όχι οι αλλαγές αυτές στην πραγματικότητα θα οδηγήσουν σε μία μελλοντική θεραπεία για την απώλεια ακοής.