Παγκόσμια “απειλή” ο καρκίνος

Σε παγκόσμια απειλή έχει εξελιχθεί ο καρκίνος, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που προβλέπει ότι ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου θα φτάσει τα 24 εκατομμύρια ετησίως έως το 2035.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχει πλέον μια "πραγματική ανάγκη " να επικεντρωθούμε στην πρόληψη του καρκίνου με την αλλαγή στον τρόπο ζωής. "Τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται σημαντικά , λόγω κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του πληθυσμού . Αν κοιτάξουμε το κόστος της θεραπείας των καρκίνων , είναι εκτός ελέγχου , ακόμη και για τις χώρες υψηλού εισοδήματος . Η πρόληψη κρίνεται απολύτως απαραίτητη και έχει κάπως παραμεληθεί ", δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Έρευνα για τον Καρκίνο , Δρ. Κρις Γουάιλντ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ το 2014 οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο που μπορούν να προληφθούν είναι οι εξής:

-κάπνισμα
-λοιμώξεις
-αλκοόλ
-παχυσαρκία και καθιστική ζωή
-ακτινοβολία , τόσο από τον ήλιο όσο από τα ιατρικά μηχανήματα
-ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
-καθυστερημένη μητρότητα

Στις περισσότερες χώρες, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες., ενώ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κυριαρχεί σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV) θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αιτίες. Πιστεύεται ότι η ευρύτερη χρήση του εμβολίου κατά του HPV , θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες καρκίνους. Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Δρ. Μπέρναρντ Στιούαρτ από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ν. Ουαλίας στην Αυστραλία , δήλωσε ότι η “πρόληψη παίζει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του παλιρροϊκού κύματος του καρκίνου που βλέπουμε να έρχεται σε όλο τον κόσμο".

Παράλληλα μια έρευνα σε 2.046 άτομα στη Μ. Βρετανία από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) έδειξε ότι το 49% των ατόμων δεν γνωρίζουν ότι η διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, ενώ το ένα τρίτο των πολιτών πιστεύει ότι ο καρκίνος οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα.

"Είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν, για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου”, ανέφερε η γενική διευθύντρια του WCRF Αμάντα Μακλίν.