Κύτταρα από δωρητές ματιών “δίνουν φως” στους τυφλούς

Τα κύτταρα που λαμβάνονται από δωρητές ματιών μπορούν να δώσουν σε τυφλούς ανθρώπους τη δυνατότητα να δουν, έστω και μερικώς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν μια ομάδα οφθαλμικών κυττάρων σε πειραματικές δοκιμές σε τυφλά ποντίκια, στα οποία φάνηκε ότι βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η όρασή τους.

Κερατοειδείς χιτώνες από δωρητές ματιών έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την βελτίωση της όρασης μερικών ατόμων, ωστόσο η Βρετανοί ερευνητές εξήγαγαν για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερο είδος κυττάρων από το πίσω μέρος του ματιού.

Πρόκειται για ένα τύπο ενήλικων βλαστικών κυττάρων ικανών να μετατραπούν σε εξειδικευμένα κύτταρα στο πίσω μέρος του οφθαλμού , τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος διαταραχών όρασης.

Συγκεκριμένα έπειτα από μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν τα πειραματόζωα, φάνηκε ότι το πάνω από το 50 % των ηλεκτρικών σημάτων που μεταφέρονται μεταξύ του οφθαλμού και του εγκεφάλου ανακτήθηκε έπειτα από τη θεραπεία.

Ένας από τους ερευνητές , ο καθηγητής Άστριντ Λιμπ, δήλωσε ότι παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν και στους τυφλούς ανθρώπους βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. " Πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να διαβάσουν , αλλά θα μπορούν να κινηθούν γύρω στο χώρο και να ξεχωρίσουν αντικείμενα ή να ανιχνεύσουν για παράδειγμα ένα τραπέζι σε ένα δωμάτιο", προσέθεσε.Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία των κυττάρων προκειμένου να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές , θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.