Το αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσίδα αντιδράσεων στο σώμα που κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Dermatology.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η αιθανόλη ,που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά, μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη αμέσως μετά την πέψη και η ένωση αυτή μπορεί να καταστήσει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου εξέτασαν 16 διαφορετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άτομα, που κατανάλωναν ένα οινοπνευματώδες ποτό ή περισσότερα την ημέρα. Από τα ευρήματα της έρευνας, φάνηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος κατά ένα πέμπτο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος αυξανόταν αναλογικά με την κατανάλωση αλκοόλ - εκείνοι που έπιναν 50g αιθανόλης την ημέρα είχαν μέχρι και 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται μελάνωμα σε σύγκριση με τους περιστασιακούς πότες ή όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.

"Γνωρίζουμε ότι με την παρουσία της υπεριώδους ακτινοβολίας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα το σώμα να μην παράγει μια κανονική ανοσολογική απόκριση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη κυτταρική βλάβη και στη συνέχεια να προκαλέσει τον σχηματισμό καρκίνου στο δέρμα”, ανέφερε η Δρ. Έβα Νέγκρι.