Τα ψάρια προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ

Όσοι τρώνε πολλά ψάρια έχουν μεγαλύτερο σε όγκο εγκέφαλο - και μεγαλύτερη προστασία ενάντια σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα Σιού Φολς έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο , είχαν μεγαλύτερο όγκο στον εγκέφαλο τους στα γηρατειά. Αυτό ισοδυναμεί με τη επιπλέον διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου για ένα έως δύο χρόνια , σύμφωνα με την νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Για τη μελέτη οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος από 1.111 γυναίκες .Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν οι γυναίκες ήταν ηλικίας 78 ετών , υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες για τη μέτρηση του όγκου του εγκεφάλου τους. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου οκτώ χρόνια αργότερα.

"Αυτά τα υψηλότερα επίπεδα των ω3 λιπαρών οξέων μπορεί να επιτευχθούν μέσω της διατροφής και της χρήσης συμπληρωμάτων. Η πλουσιότερη πηγή ω3, είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγκα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες", επεσήμαναν οι ερευνητές.

Επίσης η μελέτη έδειξε ότι εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν επίσης 2,7% μεγαλύτερο όγκο στην περιοχή του ιππόκαμπου, το βασικό κέντρο μνήμης του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη νόσο του Alzheimer, ο ιππόκαμπος αρχίζει να συρρικνώνεται ακόμη και πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι ένα υψηλότερο αποθεματικό ιστού των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια της νοητικής λειτουργίας που μπορεί να συνοδεύσει την ατροφία του εγκεφάλου", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ποτάλα.