Κινδυνεύει η υγεία των παιδιών των παχύσαρκων πατεράδων

Τα παιδιά των παχύσαρκων πατεράδων κινδυνεύουν από διαβήτη, παχυσαρκία, χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες και πρόωρη γήρανση σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “The FASEB Journal”.

Η διατροφή του πατέρα, το βάρος και η κατάσταση της υγείας του την στιγμή της σύλληψης φαίνεται ότι επηρεάζουν τα γονίδια του εμβρύου και κατ' επέκταση της πορεία της υγείας του.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ , της Αυστραλίας , κατέδειξαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που κατανάλωναν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά , είχαν διαβήτη και ήταν παχύσαρκα, έκαναν απογόνους με αλλαγές στο στην έκφραση των γονιδίων σε δύο σημαντικά μεταβολικές ιστούς – το πάγκρεας και το λίπος, ακόμα και εάν οι απόγονοι δεν ήταν παχύσαρκοι. Αυτή η αλλαγμένη έκφραση του γονιδίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής παχυσαρκίας , πρόωρης γήρανσης, εμφάνισης καρκίνου καθώς και χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων.

" Αν και οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στο πώς η διατροφή της μητέρας επηρεάζει την υγεία των παιδιών , η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που διερευνά την επίδραση της πατρικής διατροφής στα βρέφη ", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μάργκαρετ Μόρις.

Για την ανακάλυψη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ομάδες αρσενικών αρουραίων. Στην μία χρησιμοποίησαν αρουραίους που ήταν παχύσαρκοι, είχαν διαβήτη και τρέφονταν με μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά , ενώ στη άλλη ομάδα χρησιμοποίησαν αρουραίους αδύνατους και υγιείς που ακολουθούσαν μια κανονική διατροφή.

Και στις δύο ομάδες οι αρσενικοί αρουραίοι ζευγάρωσαν με αδύνατους θηλυκούς αρουραίους και στην συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τους απογόνους τους. Από τα ευρήματα τς μελέτης, φάνηκε ότι οι απόγονοι των παχύσαρκων αρσενικών αρουραίων εμφάνισαν μεταβολές της γονιδιακής έκφρασης στο πάγκρεας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης , η οποία ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.