Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι

Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιστροφή σε μια ισορροπημένη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα ομαλοποιεί τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι το κιρκαδικό ρολόι είναι σε θέση να επαναπρογραμματιστεί ανάλογα με το θρεπτικό περιεχόμενο μιας διατροφής που ακολουθούμε. 

Το βιολογικό ρολόι είναι ένα σύστημα παρακολούθησης του σώματός μας που προβλέπει τις περιβαλλοντικές αλλαγές και το προσαρμόζει στην κατάλληλη ώρα της ημέρας . Οι αλλαγές σε αυτούς τους κιρκάδιους ρυθμούς μπορεί να επηρεάσουν βαθιά την ανθρώπινη υγεία, καθώς ένα 15% των γονιδίων ρυθμίζονται από την εναλλαγή των κιρκάδιων ρυθμών από την ημέρα στη νύχτα.

Ερευνητές από το Κέντρο UC Irvine διαπίστωσαν ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά επαναπρογραμματίζει το βιολογικό μας ρολόι, επηρεάζοντας τις μεταβολικές λειτουργίες που διαδραματίζονται στο ήπαρ. 

Οι συγγραφείς της μελέτης ωστόσο σημείωσαν ότι χρειάζεται να επεκτείνουν την έρευνά τους για να ανακαλύψουν πιθανές τις πιθανές επιπτώσεις από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε άλλα συστήματα του σώματος, όπως οι μύες , ο εγκέφαλος και το πλάσμα του αίματος.