DNA: Βρέθηκαν νέα γονίδια “ένοχα” για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε περισσότερες από 40 νέες περιοχές στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία νέων φάρμακων για την θεραπεία της νόσου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συνέκριναν το DNA 30.000 ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με το γενετικό υλικό συμμετεχόντων χωρίς την ασθένεια και βρήκαν 42 " ελαττωματικές" περιοχές που συνδέονται με την ασθένεια. Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρόμπερτ Πλεντζ διαπίστωσε ότι μία από αυτές τις περιοχές παράγει ένα γενετικό πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε από ένα υπάρχον φάρμακο που αναπτύχθηκε από τη δοκιμή. Το εύρημα αυτό , όπως αναφέρει, δείχνει ότι τέτοιες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων κατά της νόσου.

" Αυτή η μελέτη προσφέρει τεράστιες δυνατότητες . Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό νέων στοχευμένων φάρμακων για πολύπλοκες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και η στεφανιαία νόσος ", εξήγησαν οι ερευνητές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι παρόμοιες γενετικές ανωμαλίες που εντοπίζονται σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να βρεθούν σε ασθενείς με μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του αίματος . Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζέιν Γουόρθινγκτον , διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής στο Μάντσεστερ , η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και έτσι θα πρέπει να δοκιμαστούν σε κλινικές δοκιμές ." Υπάρχουν ήδη θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί στον τομέα του καρκίνου που μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους για την επαναστόχευση φαρμάκων " , τόνισε.