Η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα των γονιμοποιημένων ωαρίων θα μπορούσε να διπλασιάσει το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η νέα μέθοδος για την ανίχνευση υγιών εμβρύων θα μπορούσε να αυξήσει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά 60 % ή και περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, που διεξήγαγαν την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell.
Για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιτυχίας της διαδικασίας, υπάρχουν διάφορες διαγνωστικές τεχνικές που συμβάλλουν στην επιλογή του υγιέστερου εμβρύου για εμφύτευση. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι συχνά βασίζονται στην αφαίρεση κυττάρων από το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γεγονός που δεν εγγυάται πάντα τον εντοπισμό όλων των γενετικών προβλημάτων.
Η νέα διαγνωστική τεχνική μελετήθηκε σε 70 γονιμοποιημένα ωάρια από εθελοντές δότριες ωαρίων και βασίστηκε στην αφαίρεση των κυτταρικών υπολειμμάτων, γνωστά ως πολικά σώματα, από το αναπτυσσόμενο έμβρυο και την ανάλυση του γενετικού του κώδικα. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τον έλεγχο του DNA της μητέρας για γενετικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποβολή, ή γενετικά προβλήματα στο παιδί.
"Θα προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και θα μπορούσε να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας γονιμότητας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Τζιε Κουιάο.