Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια εγκυμονούν κινδύνους

Οι αντιβακτηριδιακές χημικές ουσίες που περιέχονται στα σαπούνια και τα αφρόλουτρα, μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία σύμφωνα με μία νέα έκθεση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA).

"Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη μακροχρόνια , καθημερινή χρήση των αντιβακτηριδιακών σαπουνιών μπορεί να αντισταθμίζουν τα οφέλη τους", ανέφερε ο μικροβιολόγος Κόλιν Ρότζερς από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA).

Ορισμένα συστατικά των προϊόντων αυτών - όπως η τρικλαζάνη στα υγρά σαπούνια και η τρικλοκαρβάνη στα στερεά σαπούνια- μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με την έκθεση, τα προϊόντα αυτά μπορεί επίσης να προκαλούν απρόβλεπτες ορμονικές διαταραχές. Πρόσφατες μελέτες τέτοιων χημικών ουσιών σε πειραματόζωα έδειξαν ότι οι χημικές αυτές ουσίες μεταβάλλουν τις ορμόνες , αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί σε ανθρώπους.

"Επειδή πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν αυτά τα σαπούνια , ο FDA εκτιμά ότι θα πρέπει να αποδειχθούν με απόλυτη σαφήνεια τα οφέλη τους και πώς αυτά εξισορροπούν τους δυνητικούς κινδύνους" πρόσθεσε ο Δρ.Ρότζερς.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ( FDA) ζήτησε την επανεξέταση της ασφάλειας των εν λόγω προϊόντων και απαίτησε από τους κατασκευαστές να αποδείξουν , πώς τα σαπούνια με αυτές τις χημικές ουσίες είναι ασφαλή και πιο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης , από το απλό σαπούνι και νερό.