Μπορούμε να μυρίσουμε… τον κίνδυνο!

Η μύτη μπορεί να ξεχωρίζει ποιες οσμές σηματοδοτούν τον κίνδυνο, πριν ακόμα ο εγκέφαλος ερμηνεύσει την οσμή ως απειλητικό ερέθισμα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστήμιου Ράτγκερς των ΗΠΑ , μελετώντας την οσφρητική ικανότητα πειραματόζωων, διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες της μύτης των πειραματόζωων αντιδρούσαν έντονα στις “απειλητικές” οσμές πριν ο εγκέφαλος προλάβει να ερμηνεύσει το μήνυμα.

" Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε ότι η μάθηση είναι κάτι που συμβαίνει μόνο βαθιά στον εγκέφαλο. Αλλά τώρα βλέπουμε πώς το νευρικό σύστημα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε απειλητικά ερεθίσματα και ότι η μάθηση του φόβου μπορεί να επηρεάσει τα σήματα περνούν από τα αισθητήρια όργανα στον εγκέφαλο ", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τζον Μακγκάν.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν τα πειραματόζωα σε ηλεκτροσόκ ενώ παράλληλα τα εξέθεταν σε μία συγκεκριμένη μυρωδιά. Παρατηρώντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα διαπίστωσαν , ότι τα ποντίκια που έλαβαν ένα ηλεκτρικό σοκ ταυτόχρονα με μια συγκεκριμένη οσμή, είχαν αρχίσει να αντιδρούν πιο έντονα στη συγκεκριμένη οσμή, συγκριτικά με ποντίκια που δεν είχαν μάθει να φοβούνται τη μυρωδιά. Συγκεκριμένα όταν αυτά τα ποντίκια μύριζαν την μυρωδιά που σχετίζονταν με το ηλεκτροσόκ , το ποσό των νευροδιαβιβαστών που απελευθερώνονταν από το οσφρητικό νεύρο στον εγκέφαλο ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο.

Η νέα αυτή έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη γνώση και κατανόηση καταστάσεων όπως το μετα-τραυματικό στρες , στο οποίο τα συναισθήματα του άγχους και του φόβου υφίστανται ακόμα και όταν το άτομο δεν είναι πλέον σε κίνδυνο.

"Γνωρίζουμε ότι οι αγχώδεις διαταραχές , όπως η μετα-τραυματική διαταραχή μπορούν να μερικές φορές να προκληθούν από τη μυρωδιά , όπως συμβαίνει με τη μυρωδιά των καυσαερίων ντίζελ για έναν στρατιώτη που έχει επιστρέψει από τον πόλεμο", εξήγησε ο Δρ. Μακγκάν.