Το καυτό μπάνιο βελτιώνει τα συμπτώματα του αυτισμού

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι δύο ασυνήθιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα ενάντια στα συμπτώματα του αυτισμού, σε παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή .

Ερευνητές του Κολεγίου Albert Einstein της Νέας Υόρκης κατέδειξαν ότι ένα καυτό μπάνιο ή τα αυγά των σκουληκιών μπορούν να εξασθενήσουν τα συμπτώματα του αυτισμού. Αυτά τα ευρήματα στηρίζονται στην ιδέα ότι η διάσπαση των συστημάτων του σώματος που ελέγχουν τη φλεγμονή, μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία των συμπτωμάτων της διαταραχής.

Περίπου 1 στα 88 παιδιά εμφανίζουν μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD). Μια επικρατούσα υπόθεση της αιτίας που προκαλεί τη νόσο, είναι ότι ένα υπερδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.

Στην μελέτη εξετάστηκαν τα αποτελέσματα των δύο νέων θεραπευτικών μεθόδων από όπου διαπιστώθηκε ότι το καυτό μπάνιο ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος και δρώντας παρόμοια με τον πυρετό , προκαλεί την απελευθέρωση προστατευτικών αντιφλεγμονωδών σημάτων στο σώμα μειώνοντας τα συμπτώματα του αυτισμού. Από την μελέτη φάνηκε ότι τα παιδιά με ASD που έκαναν μπάνιο με καυτό νερό κάθε μέρα, παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση στις κοινωνικές τους συμπεριφορές.

Από την άλλη χρησιμοποιήθηκε μια πιο ασυνήθιστη προσέγγιση όπου οι ενήλικες με ASD υποβλήθηκαν σε θεραπεία για 12 εβδομάδες, λαμβάνοντας τα αυγά από ένα σκουλήκι που ονομάζεται έλμινθα (το σκουλήκι μαστίγιο). Αυτό το σκουλήκι είναι ασφαλής σε ανθρώπους καθώς δεν πολλαπλασιάζεται στον ξενιστή, δεν μεταδίδεται με την επαφή και απομακρύνεται αυθόρμητα.

Από τα αποτελέσματα, φάνηκε ότι τα αυγά των σκουληκιών μπορούν να αναστείλουν την ανοσολογική απόκριση και να μειώσουν τη φλεγμονή.