Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα των περιστατικών καρκίνου

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο παγκοσμίως, οι οποίοι άγγιξαν τα 14 εκατομμύρια το 2012, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μάλιστα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο, από 7,6 εκατομμύρια που ήταν το 2008 έφτασαν τα 8,2 εκατομμύρια το 2012.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες , το οποίο αντικατοπτρίζεται περισσότερο στις βιομηχανικές χώρες . Επίσης τα αυξημένα ποσοστά των καπνιστών και των παχύσαρκων έχουν συμβάλλει στην ταχύτατη άνοδο των ασθενών με καρκίνο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα , που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα , είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφοντας 1,8 εκατομμύρια περιπτώσεις. Ο ΠΟΥ επίσης κατέγραψε "απότομη αύξηση" στις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού . Από το 2008 μέχρι το 2012 οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού παρουσίασαν αύξηση 14% , ενώ έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια 522.000 γυναίκες.

"Ο καρκίνος του μαστού είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου .Αυτό οφείλεται στην αλαλαγή του τρόπου ζωής των γυναικών αλλά και στο γεγονός ότι η κλινική πρόοδος για την καταπολέμηση της νόσου δεν φθάνει στις γυναίκες που ζουν σε αυτές τις περιοχές", ανέφερε ο Δρ. Ντέιβιντ Φόρμαν.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι υπήρχε μια "επείγουσα ανάγκη" για την πρόοδο που σημειώθηκε στην ανίχνευση , την διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις αναπτυσσόμενες χώρες .