Τα φάρμακα για το έλκος στομάχου “μειώνουν” τη βιταμίνη Β12

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the American Medical Association”

Από τα ευρήματα της μελέτης σε δείγμα 200.000 ανθρώπων φάνηκε ότι όσοι λάμβαναν δισκία για το έλκος στομάχου είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη της βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άνοια και νευρολογικά προβλήματα.

Οι επικεφαλής της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξακολουθούν να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα, αλλά ότι θα πρέπει να ζυγίζουν τα οφέλη και τις παρενέργειες ειδικά σε ασθενείς που χρειάζονται τα φάρμακα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους .

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 αυξανόταν όσο αυξανόντουσαν οι δόσεις των δισκίων για το στομάχι ενώ η έλλειψη της βιταμίνης ήταν πιο αισθητή στις νεαρές γυναίκες.

Τα δισκία για το έλκος του στομάχου καταπολεμούν τα συμπτώματα όπως την καούρα και την δυσπεψία, μειώνοντας την ποσότητα των οξέων που εκκρίνονται από το στομάχι. Τα γαστρικά οξέα χρειάζονται όμως για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τα τρόφιμα, όπως το κρέας , τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά .

"Μόνο οι ασθενείς που είχαν λάβει αυτά τα δισκία για περισσότερο από δύο χρόνια ήταν σε κίνδυνο και μόνο μια μειονότητα των ασθενών παρουσίασαν ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12", επεσήμανε ο καθηγητής Μαρκ Πρίτσαρντ, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Γαστρεντερολογίας και προσέθεσε ότι οι ασθενείς με έλκος δεν πρέπει να ανησυχούν αλλά καλό θα είναι να ζητούν από τον γιατρό τους μια απλή εξέταση αίματος για να μετρούν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12.