Καφέ ή μπύρα; Αναλόγως πόσα χρόνια θέλετε να ζήσετε

Καφέ ή μπύρα; Ιδού η απορία! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής , ενώ το αλκοόλ μπορεί να το αυξήσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη μειώνει το μήκος των τελομερών ενώ το αλκοόλ φαίνεται ότι το αυξάνει. 

Τα τελομερή, τα οποία κρατούν το κύτταρα ζωντανό, μικραίνουν όσο ένα άτομο μεγαλώνει ενώ όταν τα τελομερή γίνονται πολύ μικρά τότε το κύτταρο πεθαίνει . Όπως έχει φανεί, τα μικρότερα τελομερή σχετίζονται με την κακή υγεία και την αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

" Για πρώτη φορά εντοπίσαμε μερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που μεταβάλλουν το μήκος των τελομερών , και είδαμε πώς γίνεται αυτό" τόνισε ο καθηγητής Μάρτιν Κιούπιεκ και προσέθεσε ότι "αυτή η γνώση μπορεί στο μέλλον να συμβάλλει στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών”.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες για να δουν τι αντίκτυπο είχαν στην μήκος των τελομερών, από όπου διαπίστωσαν ότι οι μεταβολές της θερμοκρασίας και του pΗ δεν είχαν καμία επίδραση, ενώ το μήκος των τελομερών μειώθηκε ακόμα και από την μικρή δόση καφεΐνης και αυξήθηκε από το αλκοόλ . Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ακόμη και ένας εσπρέσο περιέχει αρκετή καφεΐνη ώστε να επηρεάσει το μήκος των τελομερών , όπως και 5% διάλυμα αιθανόλης.

Για να καταλάβουν αυτές τις αλλαγές , οι ερευνητές διεξήγαγαν γενετικές εξετάσεις σε 6.000 διαφορετικά στελέχη κυττάρων με τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα τελομερή , αποκαλύπτοντας ότι δύο γονίδια , Rap1 και Rif1 , ελέγχουν την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στο μήκος των τελομερών .