Το στομάχι μας ρυθμίζει τις διατροφικές μας ανάγκες

Ένα “βιολογικό ρολόι” φαίνεται να έχει το στομάχι μας, το οποίο περιορίζει την πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με νέα ανακάλυψη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Journal of Neuroscience”, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς τα νεύρα του στομάχου στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο για το πότε έχουμε χορτάσει και πότε χρειαζόμαστε κι άλλο φαγητό.

"Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τα νεύρα του στομάχου είναι λιγότερο ευαίσθητα τις χρονικές περιόδους που είμαστε ξύπνιοι . Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο φαγητό καταναλώνεται σε περιόδους υψηλής δραστηριότητας , όταν απαιτείται περισσότερη ενέργεια”, εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Στέφεν Κέντις.

Τα νεύρα του στομάχου λειτουργούν σαν ένα βιολογικό ρολόι, δηλαδή ακολουθούν τους κιρκάδιους ρυθμούς που ρυθμίζουν την έλευση του ύπνου κατά την εναλλαγή ημέρας και νύχτας, συντονίζοντας την πρόσληψη τροφής με τις απαιτήσεις της ενέργειας.

“Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, για παράδειγμα, είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές του ύπνου και της διατροφικής συμπεριφοράς, που οδηγούν στην παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας. Πρέπει να δούμε τι είδους αντίκτυπο θα έχουν οι αλλαγές του κιρκαδικού ρυθμού στην διατροφική συμπεριφορά και τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα του στομάχου αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές” , επεσήμαναν οι ερευνητές.