“Μύθος” οι υγιείς…παχύσαρκοι

Η ιδέα της "υγιούς παχυσαρκίας" είναι ένας μύθος, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Annals of Internal Medicine". Σύμφωνα με τους ερευνητές, το υπερβολικό λίπος ενέχει κινδύνους για την υγεία, ακόμη και όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου είναι φυσιολογικά. 

Ερευνητές από το νοσοκομείο Μουντ Σινάι του Τορόντο εξέτασαν ένα δείγμα 60.000 ανθρώπων, αναφορικά με το βάρος τους και την υγεία της καρδιάς τους. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι άνθρωποι που ήταν μεταβολικά υγιείς αλλά υπέρβαροι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

"Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι δύο ασθενείς που είναι παχύσαρκοι και έχουν τους δείκτες της πίεσης , της χοληστερίνης και του σακχάρου σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο με δύο ασθενείς που είναι παχύσαρκοι και μεταβολικά υγιείς", εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ράβι Ρετνακάραν.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας αναφέρει ότι η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν υγιείς παχύσαρκοι. 

 "Μαζί με την παρακολούθηση του βάρους σας, αν σταματήσετε το κάπνισμα, ασκείστε τακτικά και κρατάτε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης σε ένα υγιές επίπεδο, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων”, επεσήμαναν οι ερευνητές.