Τα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, αυξάνοντας τα περιστατικά σε όλο και νεότερες γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Breast Cancer Research”.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι πριν εμφανιστούν οι όγκοι, γίνονται κάποιες αλλαγές στο μαστό που περιλαμβάνουν αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων και μεταβολές στην κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι αλλαγές “επιμένουν” στην ενήλικη ζωή και μπορεί να οδηγήσουν στην ταχεία ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών και τελικά στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υψηλή σε λιπαρά διατροφή παράγει ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο συνδέεται άμεσα με ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού, ο οποίος έχει επιθετικό χαρακτήρα και συνήθως εμφανίζεται σε νεότερης ηλικίας γυναίκες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η μελέτη απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες και όχι μόνο στις υπέρβαρες καθώς κύριος ''ένοχος” φαίνεται αν είναι το λίπος και όχι το αυξημένο σωματικό βάρος. Ωστόσο, πρόκειται για ένα πρώιμο πόρισμα το οποίο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

"Σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα έρευνά μας δείχνει ότι η αποφυγή κατανάλωσης υπερβολικού διατροφικού ζωικού λίπους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ρίτσαρντ Σουάτζ και προσέθεσε ότι "δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδηλώνει ότι η αποφυγή αυτού του είδους της διατροφής είναι επιβλαβής, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε".