Ο ύπνος μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις μας , «καθαρίζει» το μυαλό μας από τις βλαβερές τοξίνες, αλλά διαδραματίζει και βασικό ρόλο στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι άνδρες που ανέφεραν δυσκολία έλευσης ή διατήρησης του ύπνου , είχαν ελαφρά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο , από ό, τι οι άνδρες που δήλωσαν ότι κοιμόντουσαν επαρκώς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Μπράιγχαμ εξέτασαν 23.447 άνδρες για περίπου 6 χρόνια, από τους οποίους οι 2.000 κατέληξαν σε θάνατο από καρδιακή νόσο που πιθανώς να σχετίζεται με την αϋπνία.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι άνδρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα στον ύπνο είχαν 55% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 25% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάποια καρδιακή πάθηση.
"Ο κακός ύπνος επιδρά στη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και μπορεί να αυξήσει την χρόνια φλεγμονή και να αλλάξει το βιολογικό μας ρολόι " εξήγησε ο Δρ.Τσιανγκ Γκάο.
Φυσικά, αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα προβλήματα ύπνου ευθύνονται απόλυτα για την εμφάνιση καρδιακών νόσων, καθώς μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάθλιψη και ο διαβήτης. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αϋπνία ως ένα βαθύτερο ιατρικό θέμα, παρά ως μια ενόχληση.